onsdag 9 maj 2012

Spindelmors Topplista 101 - del 6

Länkkod
Nu har vi kommit till själva kärnan i Spindelmors Topplista: Länkkoden. Det är länkkoden som hjälper medlemmar på listan att redovisa hur mycket aktivitet han/hon har fört till listan och hur populär sidan är. Åt andra hållet så hjälper länkkoden att skapa sk. "backlinks" - Alltså, de visar google hur många som gillar sidan och tycker att sidan är relevant. Dessutom så visar länkoden så kallade "anchor links" - de ord som används för att beskriva länken. Det är om jag förstått det rätt ännu mer viktigt för google och för att rankas högt nog!

Många blir rädda så fort det kommer till kod. Men det är egentligen inte särskilt svårt bara du vet hur. Utan länkkod kan du inte heller stiga till top 20 och det är där all action sker! Om du inte vet hur - FRÅGA NÅGON (mej till exempel, jag hjälper jättegärna till!)!!!

Var finns länkkoden?
Din personliga länkkod hittar du om du loggar in på din kontrollpanel --> Väljer din hemsida du är intresserad av --> Klicka på länkkod. Du kommer nu visas 4 alternativ:

  1. Textlänk
  2. Statisk knapp
  3. Dynamisk rektangulär knapp
  4. Dynamisk fyrkantig större knapp
De här knapparna fungerar lika bra, så valet är helt upp till tycke och smak!

Hur du lägger till din länkkod på din hemsida
Nedan följer beksrivning kring hur du kör för den plattform som jag är mest bekant med: Wordpress. Men ofta är förfarandet likartade för andra plattformar! Med det sagt, så skulle jag väldigt mycket uppskatta om andra skrickade in sina beskrivningar för andra plattformar så att min guide kan bli mer komplett:

  1. Välj den länkknapp du är intresserad av och kopiera dess länkkod på höger sida! Viktigt! Se till att få med hela koden!
  2. Öppna upp kontrollpanelen/dashboard på din wordpress-sida
  3. Klicka på utseende och välj widgets.
  4. Du kommer nu att att hitta en knapp som kallas för Text på vänster sida. Den här knappen kan du dra över till högra sidfältet som representerar olika delar av sidfält och sidfot. Rekommendationen är att sätta den så högt upp som möjligt.
  5. Klicka på den lilla gråa pilen på widgeten. Ett litet fönster öppnas upp och du kan skriva en överskrift först om du vill (Om du gillar  vad du ser - RÖSTA på mig! tex). I det stora fönsret klistrar du sedan in din kod.
  6. Tryck på spara. Din länkkod/knapp visas nu på din blog och hemsida där du bestämt att den skall vara.
De flesta blogg - och hemsidesplattformar har liknande texteditorer att använda sig av!

Tips på vägen för bättre funktion:
  • Klistra in länken på ett ställe som syns oavsett vilken sida du är på i din hemsida
  • Klista in länken ovanför "the fold" . Alltså, se till att den är synlig utan att du behöver scrolla ner
  • Som sagt, lägg gärna till en rubrik som uppmanar dina besökare att rösta på dig! Folk behöver ofta sägas till vad de skall göra...
  • Var inte rädd för att uppmana folk att klicka dig i en bloggpost eller liknande! Var kreativ! Kanske göra en tävling av det hela? Om jag får mer än 10 röster den här veckan lottar jag ut en unik bergskristall etc....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar